מדי יום נפגעים אלפי עובדי שירותי בריאות ברחבי העולם בתאונות עבודה, אשר עלולות להוביל למגוון רחב של מחלות זיהומיות. הגורם העיקרי להידבקות במחלות זיהומיות המועברות דרך הדם, כגון הפטיטיס B, הפטיטיס C ותסמונת הכשל החיסוני (AIDS), הוא דקירות ממחטים ופציעות חדות.
לפי ארגון הבריאות העולמי, מדי שנה נדקרים ממחטים כשני מיליון עובדי שירותי בריאות בעולם, ביניהם אחים ואחיות אשר נמצאים בסיכון גבוה בשל אופי עבודתם המערב שימוש במחטים ובציוד חד. ישנן סיבות רבות אשר יכולות להוביל לדקירות ממחטים ולפציעות חדות, למשל, החזרת המכסה למחט (Recapping) לאחר ההזרקה, השלכה לא נכונה של מחטים, עומס עבודה רב ומחסור בציוד בטיחותי.
סטודנטים לסיעוד, בדומה לאחים ואחיות, נמצאים אף הם בסיכון גבוה לדקירות ממחטים ולפציעות חדות. במסגרת תכנית הלימודים הקלינית, הסטודנטים מתנסים במסגרות אשפוז שונות ובמרפאות בקהילה, בהן הם מתמודדים עם אתגרים שונים הקשורים לקשר הבינאישי הראשוני עם המטופלים ובני משפחותיהם, לטיפול במטופלים מורכבים ולסביבה הקלינית המשתנה והמאתגרת, זאת בנוסף להיעדר נסיונם הקליני ולחשש מהידבקות במחלות שונות בכלל ומדקירה ממחט מזוהמת בפרט.
אין זה מספיק רק לחנך לערכי הבטיחות ולהתמקד בהנחיות שלאחר מעשה. יש להציב סטנדרט של סביבת עבודה בטוחה במתארי האשפוז והקהילה ולקבוע הנחיות מחייבות לשימוש בציוד בטיחותי, כגון מחטים מוגנות, דוקרנים נשלפים ומזרקים עם מכסה מחט
תפקידה של המערכת המכשירה בסיעוד להכין את הסטודנטים להתנסויות הקליניות בצורה המיטבית ביותר בדגש על בטיחות ובכך למזער את חששותיהם ולהפחית אירועי דקירה ממחט בהתנסויות הקליניות.
למערכת המכשירה ישנו תפקיד חשוב ומשמעותי נוסף: עיצוב דמותו של הבוגר בסיעוד. אנו מחנכים את הסטודנטים על ערכי הקוד האתי לאחים ואחיות, אשר מהווה את המצפן המוסרי שבבסיס מקצוע הסיעוד.
על פי הקוד האתי, אחד מערכי הליבה של המקצוע, הוא ביטחון בסביבת העבודה. כפי שמצוין: "זכות האחים והאחיות לעבוד בסביבה בטוחה וחובת ההנהגה המקצועית להיות קשובה לצרכים, לאינטרסים ולזכויות הלגיטימיות של אנשי המקצוע, תוך שמירה על סביבה ותנאי עבודה בטוחים. באחריות המעסיק לדאוג למשאבים שיבטיחו בטיחות והגנה בעבודת האחים והאחיות". דהיינו, הקפדה על שימוש בציוד בטיחותי, החיוני להפחתת הסיכון לדקירות ממחטים ופגיעות חדות.
כאשר ההלימה בין ערכי המקצוע למציאות בשטח אינה מספקת, תיתכן פגיעה באמון האחים והאחיות ובמיוחד בסטודנטים לסיעוד. על כן, על המערכת המכשירה להוות סטנדרט לבטיחות בעשייה הסיעודית
ניתן להבחין כי ערך הביטחון בסביבת העבודה אינו בהכרח עולה בקנה אחד עם המציאות הקיימת בשטח. בפועל, סביבת העבודה אינה בטוחה די הצורך. כאשר ההלימה בין ערכי המקצוע למציאות בשטח אינה מספקת, תיתכן פגיעה באמון האחים והאחיות ובמיוחד בסטודנטים לסיעוד במערכת הבריאות. על כן, על המערכת המכשירה להוות סטנדרט לבטיחות בעשייה הסיעודית.
בבית הספר האקדמי לאחים ואחיות וולפסון, הסטודנטים לומדים את יישום עקרונות הבטיחות, טרם תחילת ההתנסות, באמצעות סימולציות שבמהלכן הם מתרגלים פעולות כגון הזרקות, פתיחת וריד ושאיבת דמים, תוך התמקדות במניעת דקירות ממחטים על ידי תכנון סדר פעולות על פי שלבים טרם ביצוען בשטח, קרי הכנת הציוד מראש והשלכת המחטים למכל פסולת חדה מיד לאחר השימוש בהן. בכך אנו חותרים לשיפור עשייה מקצועית ובטיחותית.
בסיכומו של דבר, מערכת הבריאות בכלל והמערכת המכשירה בסיעוד בפרט שואפות למיצוי הפוטנציאל התפקודי של הבוגרים בסיעוד כיעד לאומי. אי לכך, עליהן לפעול למזעור תופעת הדקירות ממחטים. על מנת לנצח במערכה זו, אין זה מספיק רק לחנך לערכי הבטיחות ולהתמקד בהנחיות שלאחר מעשה, אלא יש להציב גם סטנדרט של סביבת עבודה בטוחה במתארי האשפוז והקהילה ולקבוע הנחיות מחייבות לשימוש בציוד בטיחותי, כגון מחטים בטיחותיות (מוגנות), דוקרנים נשלפים ומזרקים עם מכסה מחט. כך ניצור סביבה בטוחה שתביא לתוצאות טיפול טובות יותר ולעשייה קלינית מקצועית ואיכותית.
אורלי אלישיב, R.N ,M.A, היא ראש התכנית האקדמית, ראש חטיבת סיעוד המבוגר, ביה"ס האקדמי לאחים ואחיות וולפסון