ממצאי דו"ח יוצא דופן בחומרתו של משרד הבריאות, המתייחס לעבודתו של ד"ר זיו גיל, לשעבר מנהל מחלקת אף אוזן גרון וניתוחי ראש וצוואר בבית החולים רמב"ם בחיפה, פורסמו בסוף השבוע (ו') בכתבתו של הילו גלזר ב"הארץ", תחת הכותרת "הוא ניתח אנשים סתם, בלי סיבה, והרס להם את החיים". גלזר מצין כי "הוועדה שבדקה את הפרשה מתארת מציאות מעוררת זעזוע".
עוד בעניין דומה
חקירת משרד הבריאות החלה לאחר תחקיר של ה"ארץ", שפורסם לפני שלוש שנים ובו נטען כי "גיל ועמיתיו ביצעו ניתוחים רבים שלא לצורך, כדי להעלות את קרנה של המחלקה ולמקסם את רווחיהם האישיים. באמצעות דחיסת עוד ועוד ניתוחי סינוסים המכונים FESS".
על פי הכתבה, "ב-2018 מספר ניתוחי ה–FESS ברמב"ם התקרב ל-1,000, רבע מהניתוחים בכלל בתי החולים, פי שניים מ'איכילוב' ופי שבעה מ'סורוקה', זאת באמצעות שיטת ניתוחים אגרסיבית, המתעלמת מן הספרות המקצועית. לעתים הם דחפו מטופלים לבצע FESS גם כשהבדיקות לא תמכו בכך".
לאחר פרסום התחקיר הקים מנהל רמב"ם, פרופ' מיקי הלברטל, ועדת בדיקה וממצאיה הועברו לנציבות קבילות הציבור במשרד הבריאות. הבדיקה העלתה כי 45% מהניתוחים שביצע ד"ר גיל היו מיותרים או שנפלו בהם פגמים מהותיים. "לאורך שנותיו כמנהל מחלקה ביצע גיל באופן אישי 2,106 ניתוחי FESS" - כמות שקשה להתעלם ממנה", כפי שנכתב בדו"ח של הנציבות.
עוד נכתב בדו"ח כי "השקלול של היקפי הניתוחים יחד עם העובדה שמרביתם המוחלט בוצע בשר"ן מעיד לדעת הצוות על תמריץ כספי משמעותי שגרם להטיה מכוונת של מרבית הניתוחים להיות מבוצעים בשר"ן ולא בשעות הבוקר" ו"ניכר שהתמחור הגבוה של ניתוחי FESS מורכב נוצל לרעה על ידי ד"ר גיל גם כשלא היתה לכך אינדיקציה רפואית".
רופאים שהתראיינו לכתבה סיפרו לכתב "הארץ" כי "לגיל היתה מנטרה - 'מנתחים תוך 20 דקות'", וצוות המומחים של משרד הבריאות מצא כי זמן ממוצע של ניתוח ה-FESS המורכב עמד על 33.8 דקות. גם במקרה זה המסקנות התקבלו פה אחד. "לדעת כל חמשת המומחים בצוות המייעץ זהו זמן בלתי סביר", נכתב בדו"ח. הכתב מציין כי "הניתוח הקצר ביותר ארך 14 דקות בלבד".
על פי הדיווח, גיל פרש מניהול המחלקה בספטמבר 2020, כשלושה חודשים לאחר פרסום התחקיר, הוא לא ביצע ניתוחי FESS והתמקד בניתוחי ראש-צוואר ובמחקר. במרץ 2022, ועל רקע התגבשות המסקנות החריפות נגדו, הודיע כי הוא עוזב את רמב"ם.
משרד הבריאות העביר את החומר לפרקליטות המדינה כדי שתחליט אם יש בפרשה חשד לפלילים. אם ייקבע כי הדברים אינם עומדים ברף הפלילי, יועבר החומר ליחידת הדין המשמעתי במשרד הבריאות. צוות של שני רופאים ונציג היועץ המשפטי לממשלה ידון בממצאים ויקבע אם לנקוט נגד גיל סנקציה משמעתית כשהאפשרויות הן התרעה, נזיפה, התליית הרישיון שלו לעסוק לרפואה (שלילה זמנית) או שלילה לצמיתות.
מטעמו של גיל נמסר בכתבה כי "הוא מומחה בעל שם עולמי לטיפול בחולי סרטן ראש-צוואר ובמשך 20 שנה הציל אלפי חולים ממוות וייסורים. גיל הודיע עם כניסתו לתפקיד מנהל מחלקה כי יפרוש אחרי שמונה שנים וכך עשה בדיוק במועד שקבע לעצמו. בהמשך התפטר מרצונו מרמב"ם ובשנים האחרונות הוא מקדיש את מיטב זמנו לטיפול בחולי סרטן דלי אמצעים". עוד צוין כי בתי המשפט מקבלים באופן תדיר את חוות דעתו המקצועית וכן כי "ראוי לציין שכל הטענות שהוצגו בכתבה מוכחשות, ולא ידוע על מסקנות כלשהן של משרד הבריאות".